Strategije & Metode

Zadaća ili ne? pogrešno je pitanje.

Maurice Elias je profesor psihologije na Univerzitetu Rutgers, gdje se posebno bavi istraživanjem na polju emocionalne inteligencije, razvoja karaktera i uspjeha u školi. U ovom prilogu posebnu pažnju posvećuje značaju domaćih zadataka i kako ih najbolje organizovati. Nijedan odgovor na gore postavljeno pitanje koji u sebi sadrži riječ „zadatak“ kao u „domaći zadatak“ ili „domaća zadaća“ učenici neće prihvatiti s velikom voljom ili entuzijazmom, tvrdi Elias.

Idealno bi bilo kad bismo uspjeli ubijediti učenike da učenje nikad ne prestaje. U školi ih nazivamo učenicima, ali van škole djeca su i dalje učenici. Zbog toga nema smisla zagovarati sistem bez domaćih zadataka. Time šaljemo pogrešnu poruku. Umjesto toga, trebamo se zalagati za to da se ukinu zadaci koji traće vrijeme, koji se ponavljaju, koji nisu jasno objašnjeni i nemaju konkretne obrazovne ciljeve.

Ovo bi trebala biti tema prvog roditeljskog sastanka na početku školske godine gdje bi se realno objasnile strategije i ciljevi domaćih zadataka. Prije svega, ovo treba da bude u saglasnosti sa politikom cijele škole, a nipošto na nastavnicima ponaosob da odlučuju kakav će pristup imati. Saradnja je neophodna kako učenici ne bi istovremeno bili pretrpani zadacima od strane svih nastavnika koji nisu upućeni šta su druge kolege zadale učeniku. Ovo je posebno bitno u višim razredima osnovne škole.

Najvažnije aktivnosti kod kuće

Djecu treba ohrabriti da čitaju, pišu, rade aritmetiku, da bolje razumiju svijet oko sebe u smislu građanskog odgoja, nauke i umjetnosti i razvijati njihove društvene vještine i emocionalnu inteligenciju. Ovo ohrabrivanje treba biti sastavni dio porodičnog života, a škole treba da upute sve roditelje i učenike i pomognu im da ovo uspješno provedu.

Neki roditelji će izabrati na šta da se fokusiraju i koje vannastavne aktivnosti da organizuju da bi poboljšali učenje u nekim od gore spomenutih oblasti. Kako bi se ova zamisao pravedno provela, škole i zajednice treba da smisle način na koji će ovo iskustvo biti dostupno svoj djeci na kvalitetan način i bez mnogo izdataka.

Naravno, neki nastavnici će imati posebne kreativne ideje za poboljšanje učenja kod kuće u kontekstu pojedinačnih nastavnih cjelina. Možda nam za sve ovo treba novi pojam. Umjesto „domaća zadaća“, šta mislite o „produženom učenju“ ili „aktivnosti za nastavak rasta i razvoja“?

Uloga roditelja

Na kraju, učenici će poboljšati učenje ako škole pruže podršku dobrom roditeljstvu. – Moj kolega Yoni Schwab i ja smo pisali o značaju roditeljstva, i kako se roditelji primarno trebaju posvetiti dobrom roditeljstvu, a tek onda da pomažu školama s problemima u obrazovanju.

Određeni aspekti roditeljstva koje škola može podržati kroz radionice, porodične večeri, i diskusije su:

  • Socijalno-emotivni i karakterni razvoj djeteta
  • Kako da roditelji provode vrijeme s djecom na ugodan način i u direktnoj interakciji.
  • Kako da roditelji vidno pokažu djeci koliko cijene značaj obrazovanja i uloženog truda.
  • Kako da roditelji nadgledaju upotrebu i izloženost djece elektronskim medijima.
  • Kako da „produženo učenje“ postane sastavni dio svakodnevnih kućnih rutina.

Prije svega, škole treba da podsjećaju roditelje da nikad ne prestanu davati djeci pozitivan primjer bliskosti, podrške, brige i zabave. To je najvažnija domaća zadaća od svih.

O autoru

školovizor

Šta je Školovizija?

Školovizija je društvena platforma namijenjena svim prosvjetnim radnicima i onima koji bi željeli da to budu.

Želimo da povežemo sve prosvjetne radnike u jednu mrežu kako bi na jednostavan način dolazili do informacija, razmjenjivali iskustva i dijelili savjete.

Ostavi komentar