Zanimljivosti

Tajna najboljih sistema obrazovanja

U današnje vrijeme kada je obrazovanje postalo unosan biznis, što sa posljedicu ima trend otvaranja mnoštva škola i univerziteta širom svijeta, Finska i Južna Koreja su izuzetak. Ove dvije zemlje su, svaka na svoj način, razvile vrlo uspješne obrazovne sisteme o kojima redovno govore mediji.

Pedeset godina unazad, zbog ekonomskih i političkih razloga,  obje države su imale loše sisteme obrazovanja, ali su obje spremno uvele reforme koje ih danas stavljaju u sami akademski vrh. Šta možemo naučiti od ovih država saznajte u nastavku.

Južnokorejski model obrazovanja: Red, rad i disciplina.

Od svih azijskih zemalja, Južna Koreja je po ovom pitanju najdoslijednija i ekstremno rigorozna, a samim tim i najuspješnija. Stanovništvo je 100% pismeno, a vodeći su po rezultatima ispita koji pored standardnih testova znanja uključuju ispite kritičkog razmišljanja i analiziranja. Međutim, ovaj uspjeh ima svoju cijenu. Učenici su pod ogromnim i neprestanim pritiskom. Talenat nije bitan jer nacija isključivo vjeruje u naporan rad i ne prihvata izgovore za neuspjeh. Djeca uče tokom cijele godine u školi i kod kuće. “Ako vrijedno učiš, bit ćeš pametniji”, moto je Južne Koreje.

U Koreji i ostalim azijskim zemljama, broj učenika u razredima je veliki jer je cilj da učitelj vodi razred, a da učenici razvijaju zajedništvo.

Finski model obrazovanja: Vannastavne aktivnosti i unutrašnja motivacija.

U Finskoj je škola u središtu zajednice, a pored obrazovne ona ima i društvenu ulogu. Obrazovanje se bavi kreiranjem identiteta. Finska podržava unutrašnju motivaciju i potragu za vlastitim interesovanjima. Nastava traje relativno kratko, ali škola pruža besplatne vannastavne aktivnosti jer Finci smatraju da se najvažnije učenje odvija izvan učionice. Postoji jedan “izuzetak”, sportske aktivnosti finansira grad, a ne škola. Trećina predmeta koje učenici imaju u srednjoj školi su izborni predmeti, a na izbor im se daje i koje maturalne ispite da polažu. Ovo je zajednica s niskom stopom stresa, ali s visokom motivacijom za učenje. Finci su svjesni da ne postoje van svoje države i da moraju da uče ako žele da uspiju u svijetu. To se posebno odnosi na strane jezike jer se finski ne govori nigdje drugo osim u njihovoj domovini. Finska je dvojezična zemlja u kojoj se govore finski i švedski jezik, a najpopularniji strani jezici su engleski, njemački, francuski i ruski.

Finci i Korejanci imaju nešto zajedničko; obje nacije imaju duboko poštovanje prema učiteljima i akademskim postignućima. U Finskoj samo jedan od deset programa za obuku učitelja dobije dozvolu za rad. Nakon što je sedamdesetih godina masovno zatvoreno 80% fakulteta, ostali su samo najbolji univerzitetski programi za obrazovanje budućih učitelja. Učitelji provedu 600 sati godišnje u nastavi, a ostatak vremena posvećuju stručnom usavršavanju i sastancima s kolegama, učenicima i njihovim porodicama.

U Južnoj Koreji i Finskoj ne postoji razlika između “dobrih” i “loših” škola. Roditelji i učenici se ne  bave ovom tematikom jer im jedinstven obrazovni sistem omogućava da se bave isključivo akademskim postignućima i budućim uspjehom u poslovnom svijetu.

ideas.ted.com

O autoru

školovizor

Šta je Školovizija?

Školovizija je društvena platforma namijenjena svim prosvjetnim radnicima i onima koji bi željeli da to budu.

Želimo da povežemo sve prosvjetne radnike u jednu mrežu kako bi na jednostavan način dolazili do informacija, razmjenjivali iskustva i dijelili savjete.

Ostavi komentar