Strategije & Metode

Stilovi podučavanja: Tri tipa nastavnika

Sasvim je jasno da podučavati možemo na više načina, te da ugodan boravak učenika u školi ovisi o jedinstvenom stilu, identitetu, vještinama i tehnikama koje nastavnici donose u učionice. Kada postanemo svjesni ove činjenice, možemo se poslužiti klasifikacijom nastavnika koju je napravio Adrian Underhill. Dakle, na jednostavan način ćemo svrstati nastavnike u tri grupe na osnovu njihovog stila podučavanja.

Oni koji objašnjavaju
Mnogi nastavnici izuzetno dobro poznaju gradivo koje podučavaju, ali često imaju ograničeno poznavanje metoda podučavanja. Ovaj tip nastavnika podučavanje zasniva na “objašnjavanju” i “predavanju” i isključivo na ovaj način prenose informacije učenicima. Ako je proveden sa stilom, entuzijazmom, maštom i dovitljivošću, čas ovakvog nastavnika može biti izuzetno zabavan, zanimljiv i informativan. Učenici slušaju i možda povremeno odgovaraju na pitanja ili prave bilješke, ali uglavnom nisu lično uključeni u nastavu niti im je postavljen određeni izazov. Učenici obično imaju samostalne vježbe po završetku jedne nastavne jedinice.

Oni koji uključuju
Nastavnici u ovoj grupi također izuzetno poznaju gradivo i materijale. Međutim, poznate su im i različite metode podučavanja pa su u mogućnosti da koriste odgovarajuće tehnike i organizacijske vještine koje pomažu učenicima da savladaju gradivo. ‘Objašnjavanje’ je samo jedna od niza tehnika koju ovaj tip nastavnika može, ali ne mora, da koristi. Ovakvi nastavnici nastoje da što više uključe učenike u nastavni proces, da ih aktiviraju i motiviraju. Oni ulažu velike napore u kreiranje i pronalaženje zanimljivih aktivnosti koje će pomoći da se ovaj cilj ostvari, ali i dalje drže dešavanja u učionici i ishode učenja pod punom kontrolom.

Oni koji osposobljavaju
Ovom tipu pripadaju nastavnici koji imaju dovoljno odvažnosti da dio kontrole prepuste učenicima. Oni nerijetko učenicima prepuste punu kontrolu. Odluke u razredu se razmatraju i zajednički donose. Ovi nastavnici smatraju da je njihov posao da stvore odgovarajuće uslove koji će osposobiti učenike da samostalno uče. Ponekad to znači da će nastavnici biti uključeni na manje tradicionalan način, tj. da će po potrebi biti vodiči, savjetnici ili izvori potrebnih informacija. Kada sve ide po planu, kada je uspostavljena povoljna atmosfera u kojoj učenici samostalno uče, nastavnici postaju skoro nevidljivi.

Ovi nastavnici poznaju gradivo i metode, ali su dovoljno svjesni kako pojedinci i grupe razmišljaju i kako se osjećaju na času te na osnovu toga planiraju nastavu i metode s ciljem izgradnje produktivnog radnog odnosa i pozitivne atmosfere u razredu. Uspješna realizacija ovakvog časa u potpunosti zavisi od ličnosti, stava i volje samih nastavnika.

Svakako da je ovakva klasifikacija vrlo oskudna i jasno je da se svo podučavanje ne može tako jednostavno rasporediti u tri grupe. Mnogi nastavnici će kod sebe pronaći elemente iz svake kategorije ovisno o raspoloženju, danu, razredu i ciljevima časa, ali vam ovakvo grupisanje može pomoći da se prisjetite kakvom ste podučavanju bili vi izloženi, kakav je utisak ostavilo na vas, kakvi ste nastavnici sada i kakvi biste željeli biti u budućnosti.

Jim Scrivener, Učiti podučavanje

O autoru

školovizor

Šta je Školovizija?

Školovizija je društvena platforma namijenjena svim prosvjetnim radnicima i onima koji bi željeli da to budu.

Želimo da povežemo sve prosvjetne radnike u jednu mrežu kako bi na jednostavan način dolazili do informacija, razmjenjivali iskustva i dijelili savjete.

Ostavi komentar