Strategije & Metode Zanimljivosti

Srbija: Nastavnici i roditelji partneri u obrazovanju

U 54 osnovne škole u 11 gradova Srbije osnovani su školski klubovi roditelja učenika i nastavnika, a uskoro će biti formirana i nacionalna asocijacija, prenosi Politika.

Početkom marta biće obeleženo godinu dana od početka projekta „Partnerski za obrazovanje” koji zajedno realizuju beogradska kancelarija Unicefa i Fondacija za otvoreno društvo. Cilj projekta je unapređenje saradnje između roditelja i škole. Kao rezultat, u 54 osnovne škole u 11 gradova Srbije osnovani su školski klubovi roditelja i nastavnika, a uskoro će biti formirana i nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije.

Kako u razgovoru za Politiku objašnjava Tanja Azanjac Janjatović, predstavnica inicijativnog odbora „Partnerski za obrazovanje”, ideja je da ova asocijacija roditelja i nastavnika bude krovna organizacija i servis svim roditeljskim i nastavničkim organizacijama, kao i podrška Ministarstvu prosvete u realizaciji reformskih politika.

Janjatović ističe da su roditelji mlađe dece više motivisani da sarađuju sa nastavnicima – veliki broj roditelja ima neku vrstu straha od škole ili je doživljava kao nepoznatu tvrđavu u koju svaki dan šalje svoje dete, bez povratne informacije šta se tamo zapravo dešava.

„Od marta do oktobra okupljeno je više od 600 roditelja i nastavnika iz 11 gradova Srbije koji su zajedno učestvovali u realizaciji preko 60 programa i aktivnosti. Klubovi roditelja i nastavnika formirani su u Novom Sadu, Beogradu, Subotici, Sečnju, Zrenjaninu, Čačku, Kraljevu, Nišu, Leskovcu i Novom Pazaru. Do sada je najveće interesovanje roditelja bilo za osnivanje besplatnih vannastavnih aktivnosti za decu, programe usmerene na prevenciju vršnjačkog nasilja, podizanje nivoa bezbednosti dece u školama, uvođenje interaktivne i multidisciplinarne nastave, kao i različite vrste karijerne i profesionalne orijentacije.

Školovizija podržava ovu inicijativu i nada se da će poslužiti kao model ostalim zemljama regije, a sve s ciljem poboljšanja kvaliteta obrazovanja za učenike i uslova rada za prosvjetne radnike.

Tekst preuzet sa zvanične stranice lista Politika .

O autoru

školovizor

Šta je Školovizija?

Školovizija je društvena platforma namijenjena svim prosvjetnim radnicima i onima koji bi željeli da to budu.

Želimo da povežemo sve prosvjetne radnike u jednu mrežu kako bi na jednostavan način dolazili do informacija, razmjenjivali iskustva i dijelili savjete.

Ostavi komentar