Strategije & Metode

Shvataju li vas učenici ozbiljno?

Kakva šteta! Zajedno sa mojim zabrinutim učenikom žalio sam što je situacija takva. Kasnije sam pokušao da smislim jednostavne načine koji bi bili od pomoći nastavnicima koji se nađu o ovakvim obeshrabrujućim okolnostima. Kada su u pitanju svi aspekti upravljanja u razredu, od pravila i kazni do ponašanja i ophođenja na času, najvažnije je da nastavnik misli ono što govori učenicima.

Kada kažem učenicima da na čas moraju doći na vrijeme ili će biti kažnjeni, ja to i mislim. Kada učenik opušteno ušeta u učionicu dvije minute nakon zvona, kazna mora uslijediti. Ne mogu vam objasniti koliko mrzim kada učenici sjede kod pedagoga (o.a.) umjesto da budu na mom času i uče. Nažalost, u najboljem interesu mojih učenika je da budu kažnjeni jer je to opomena svim ostalim učenicima da moraju dolaziti na vrijeme.

Druga važna stvar je direktna komunikacija nastavnika s cijelim razredom i sa učenicima ponaosob. Gledajte ih u oči kada razgovarate i, što je još važnije, slušajte o čemu govore. Na taj način ćete im pokazati da mislite sve što kažete i da cijenite njihove odgovore. Već sam pisao o tome kako su poštovanje i strpljenje ključ uspjeha u razredu. Mnogi nastavnici ne cijene onu izreku: „Tretiraj druge kao što želiš da drugi tebe tretiraju.“ Nastavnici moraju poštovati učenike ako žele da budu poštovani. Svaki dan bar jednom učeniku kažem da izbaci žvaku. To beskrajno ide na živce. Ali, učenici koji žvaču žvaku na času i tako krše moje pravilo ipak nisu najveći problem. Oni ne žvaču jer ne poštuju nastavnika. Žvaču jer to je ono što mladi rade (nekad sam zahvalan što je to tako). Moja reakcija je najvažnija. Ako napravim veliki problem zbog činjenice da me nervira žvaka, moja reakcija će postati motiv za potajno ismijavanje, a ne problem koji ju je izazvao.

Svaki put kad nastavnici progovore pred grupom učenika, oni moraju čvsto stajati iza svake izgovorene riječi. To znači da sarkazam i neke vrste humora nisu primjerene kada dolaze od nastavnika. Umjesto da se povežu s učenicima, nastavnici koji nastoje da budu ‘cool’ u svom govoru pred razredom, šalju dvosmislenu poruku. Budite jasni, sažeti, dosljedni i držite se svakog pravila u učionici, rokova za predavanje zadaće i obećanja koja ste izrekli pred učenicima. Najvažnije od svega, šta god rekli to i mislite!

O autoru

školovizor

Šta je Školovizija?

Školovizija je društvena platforma namijenjena svim prosvjetnim radnicima i onima koji bi željeli da to budu.

Želimo da povežemo sve prosvjetne radnike u jednu mrežu kako bi na jednostavan način dolazili do informacija, razmjenjivali iskustva i dijelili savjete.

Ostavi komentar