Zanimljivosti

Razigrani vrtići u Finskoj – mališani ne uče pisati i čitati!

Predškolsko obrazovanje je obavezno u većini država u regiji i smatra se oblikom pripreme mališana za prvi razred osnovne škole. Vrtići svake godine prestaju ličiti na nekadašnja obdaništa gdje su djeca, kako i sama riječ kaže, provodila dane na čuvanju kod teta dok su roditelji na poslu. Vrtići svake godine sve više liče na škole. Djeca uče slova, boje, pjesmice, brojeve i jednostavno čitanje i pisanje, znaju šta je škola, školska torba, pernica i pribor. Svake godine se stavlja veći akcenat na akademska postignuća, a igra, zabava i sve što čini djetinjstvo bezbrižnim, lagano biva potisnuto.  Međutim, u Finskoj je, kako smo već navikli, situacija dosta drugačija.

Polazak u vrtić ili predškolsko je obavezan kada dijete napuni 6 godina i besplatan je za sve, tj. finansira ga država. Program u vrtiću je isključivo zasnovan na igri koja se organizuje na dva načina: slobodna igra i vođena igra. Tokom slobodne igre učenici sami biraju aktivnosti, bilo da je u pitanju igra u pijesku i blatu, u vrtu ili u prostoriji, dok tokom organizovane igre učitelji predlažu aktivnosti i stvaraju kontekst za igru poput “igra pijace” tokom koje se učenici pretvaraju da kupuju ili prodaju na pijaci. Kako tvrde finski učitelji za djecu nema boljeg načina učenja jer se učenje najbolje realizuje kroz aktivnosti u kojima djeca uživaju.

Kad se igraju, kaže jedna učiteljica, djeca uče jezik, matematiku, društvene i komunikacijske vještine. Igra nije samo kratkoročno korisna nego se njena efikasnost ogleda u dugoročnom kognitivnom, društvenom, emotivno i fizičkom razvoju. Kada je igra zabavna i usmjerena na dijete, djeca su motivisana i žele da učestvuju. Mališanima je toliko zanimljivo da uopće nisu svjesni da uče!

Ovaj entuzijazam dijele i ostali učitelji, a direktorica jednog od ovih vrtića smatra da za djecu nije prirodno da uče kada im se kaže da sjede mirno i pišu. Djeca samo jednom sedmično imaju ovakvu vrstu aktivnosti tokom koje vježbaju držanje olovke i rukopis. Samim tim i učitelji vrlo rijetko sjede i ispravljaju pismene vježbe i zadatke. Ne tako davno, ovo je u vrtićima bilo zabranjeno i smatralo se da je to posao za učitelje u prvom razredu. U novije vrijeme, finski učitelji mogu podučavati pisanje i čitanje ako je dijete voljno i zainteresovano.

Nijedan dan nije tipičan u predškolskom. Umjesto dnevnog rasporeda, oni imaju sedmični raspored koji se sastoji od nekoliko aktivnosti za svaki dan. Na primjer, ponedjeljkom idu na izlete, igraju se loptom i trče, a petkom uče pjesmice. 

Širom Finske, učitelji iz predškolskog zajedno s roditeljima smišljaju individualizirane planove za učenje koji se oblikuju na osnovu djetetovih interesovanja i spremnosti, a koji mogu, ali ne moraju uključivati čitanje. Ako su djeca voljna da uče čitati, to se također radi kroz igru.

Igra je izuzetno efikasan način učenja, a mi je koristimo da navedemo djecu da uče s uživanjem. U Finskoj postoji izreka: “Kad se nešto uči bez uživanja, to se vrlo lako i zaboravi.”

 

theatlantic.com

 

O autoru

školovizor

Šta je Školovizija?

Školovizija je društvena platforma namijenjena svim prosvjetnim radnicima i onima koji bi željeli da to budu.

Želimo da povežemo sve prosvjetne radnike u jednu mrežu kako bi na jednostavan način dolazili do informacija, razmjenjivali iskustva i dijelili savjete.

Ostavi komentar