Motivacija & inspiracija

Oslobodite se stresa ovog ljeta i napunite baterije!

Blizu ste cilja, uskoro je kraj… Umorni ste, zasićeni i SPREMNI za ljetni raspust!  Poznat vam je taj stres i odbrojavanje zadnjih nekoliko dana do raspusta. Naporno radite tokom cijele godine, pomažete učenicima da budu što bolji, a sada je vrijeme da počnete misliti kako da se opustite i riješite stresa. S vama dijelimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se osvježite i ponovo poprimite ljudski izgled.

1.) Provedite vrijeme sa svojom porodicom. Nastojte da to vrijeme ispunite smijehom, igrom i da uživate u tome što imate priliku da budete zajedno. Ponekad tokom školske godine previše vremena posvetimo nastavnim aktivnostima pa ne provodimo dovoljno vremena onako kako želimo. Život je kratak… nikad ne znamo kada će doći kraj.

2.) Pronađite dijete u sebi i izađite napolje. Ovo možete postići ako se igrate sa svojom djecom, unucima, rođacima, rodicama… Mislite poput djeteta, koristite maštu i budite bezbrižni. Ovo je ujedno i odlična prilika za fizičku aktivnost!

3.) Nešto vrlo slično broju 2.), a nedavno je dokazano da pomaže pri oslobađanju od stresa je bojenje! Ta aktivnost će vam pomoći da se opustite. Crtajte i bojite! U knjižarama i marketima su dostupne bojanke za odrasle, a možete bojiti i sa djecom.

4.) Isključite se, ispružite noge i čitajte knjigu. Ne govorimo o dugoj listi stručnih knjiga koje su se nakupile tokom godine, to ostavite za kasnije. Odaberite ljubavni roman ili misteriju. Lijepo je izgubiti se u zanimljivoj knjizi.

5.) Pregledajte serije i filmove koje niste stigli pogledati tokom školske godine. Napravite maraton! Pogledajte nove filmove koji izlaze tokom ljeta. Svi vole pogleati dobar film!

6.) Slušajte muziku. Probajte razne vrste muzike. Otkrijte omiljenu pjesmu, melodiju, nešto što će vas dirnuti ili natjerati da zanjišete kukovima. Postoje brojne studije o terapeutskom učinku muzike.

7.) Dnevnik. Ako se osjećate uznemireno i bezvoljno, morate to da izbacite iz sebe. Najbolji način je da vodite dnevnik. Ne dozvolite da se negativne emocije nakupe u vama, to je otrovno za vaše fizičko i psihičko zdravlje.

8.) Na kraju, pokušajte uraditi nekoliko stvari unaprijed. Dobar je osjećaj kada svojim tempom završavate nešto što ste željeli uraditi i to uradite unaprijed. Nakon nekoliko sedmica odmora i relaksacije, pomalo čačkajte po listi stvari koje želite uraditi u predstojećoj školskoj godini. Odredite ciljeve, planirajte unaprijed… Kombinujte gore navedeno i ponovo ćete zavoljeti svoj posao.

O autoru

školovizor

Šta je Školovizija?

Školovizija je društvena platforma namijenjena svim prosvjetnim radnicima i onima koji bi željeli da to budu.

Želimo da povežemo sve prosvjetne radnike u jednu mrežu kako bi na jednostavan način dolazili do informacija, razmjenjivali iskustva i dijelili savjete.

Ostavi komentar