Zanimljivosti

Najbolje plaćeni prosvjetni radnici u svijetu!

Jeste li ikada upoznali učitelje koji zarađuju preko 138,000 dolara ($) godišnje? Čini vam se nevjerovatno? Ipak, nije u pitanju priča za malu djecu, govorimo o činjenicama.

Predstavljamo vam prosvjetne radnike iz Luksembruga. Njihova početna plata iznosi 79,000 dolara. Nastavnici u Luksemburgu zarađuju 30% više od svih nastavnika u svijetu s početnom platom koja prelazi najvišu platu nastavnika u skoro svim ostalim državama. Oštar kontrast ovome je Estonija koja je na dnu liste jer je maksimalna plata za prosvjetne radnike u ovoj državi malo veća od 17,000 dolara.

statistika plata prosvjetnih radnika

Početna plata (plavo). Plata nakon 15 godina radnog staža (crveno). Najveća plata tokom radnog staža (žuto).

Ostali veliki igrači u svijetu obrazovanja su Njemačka i Danska čiji prosvjetari imaju početnu platu koja je blizu maksimalne. Učitelji u Kanadi, Sjedinjenim Američkim državama i Novom Zelandu dosegnu maksimalan iznos plate pred penziju, a približe se tom iznostu već nakon 15 godina rada. Na dnu liste je Meksiko gdje nastavnici na početku zarađuju samo 30% od maksimalne plate koju mogu primiti nakon dužeg radnog staža.

Prezaposleni

Uporedili smo plate prosvjetnih radnika u svijetu s brojem sati koje provedu u nastavi tokom školske godine s ciljem da saznamo koji nastavnici najviše rade. Nimalo ne čudi da su nastavnici u Luksmeburgu najbolje plaćeni za svoje radno vrijeme, ali zanimljivo je da istraživanje pokazuje kako nastavnici u Kolumbiji, Čileu, Meksiku i SAD-u provode najviše sati u nastavi.

Najveća plata (crveno) i sati u nastavi (plavo). (2013.godina)

U Kolumbiji nastavnici provedu 1200 sati godišnje u nastavi što je iznenađujuće jer su relativno malo plaćeni za svoj rad. Veoma važno je naglasiti da se ovdje radi o satima u nastavi i nisu uračunati dodatne obaveze koje nastavnici imaju, kao što su pripreme, vannastavne aktivnosti i dodatna i dopunska nastava.

The Huffington Post

Chalk.com

O autoru

školovizor

Šta je Školovizija?

Školovizija je društvena platforma namijenjena svim prosvjetnim radnicima i onima koji bi željeli da to budu.

Želimo da povežemo sve prosvjetne radnike u jednu mrežu kako bi na jednostavan način dolazili do informacija, razmjenjivali iskustva i dijelili savjete.

Ostavi komentar