Smartbox

Kako tehnologija mijenja ulogu učitelja?

Kad sam ja išao u školu, bilo je sasvim uobičajeno da učitelji daju učenicima udžbenike iz kojih treba da prepišu tekst. Nije se pričalo s učiteljima, a ni s ostalim učenicima. Meni su se časovi toliko odužili da sam posve izgubio interesovanje za gradivo. Ponosan sam što mogu reći da me takvo obrazovanje nije spriječilo da postanem učitelj. Vjerovao sam da mogu napraviti pozitivnu promjenu. Ovu namjeru mi je olakšala upotreba tehnologije u učionici.
Tokom deset godina u ovoj profesiji, imao sam priliku vidjeti kako tehnologija drastično mijenja ulogu učitelja. Došlo je do transformacije koja je, po mom mišljenju, donijela samo pozitivne stvari.

Korištenje tehnologije kako bi se učenicima dala sloboda da otkrivaju rješenja samostalno ili u grupi predstavlja veliku prednost. Kao prosvjetni radnici, uvijek nastojimo da dublje zainteresujemo učenike za naš predmet. Želimo da budu aktivni učenici koji su žedni otkrića i znanja. Tehnologija daje svakom učeniku svijet u ruke.

Postoji mnogo načina na koje možete koristiti tehnologiju u razredu kako biste angažovali učenike i koordinirali uzbudljive i zanimljive časove. Neću ignorisati činjenicu da sve to košta, ali se svakako isplati. Šta god izabrali, morate se potruditi da to bude iz pravih razloga. Ako niste navikli da date učenicima prostora za sami organizuju svoje učenje, jasno je zašto vam sve ovo zvuči pomalo zastrašujuće. Nemojte se plašiti. Upotreba tehnologije mi je pomogla da se riješim okova koje su mi nametnuli šturi planovi. Možda u početku zvuči neobično, ali ovakva vrsta emancipacije vrlo brzo postane navika bez koje ne možete.

Svi smo pod ogromnim pritiskom zbog testova i planiranog gradiva. Zato nam je skoro nezamislivo da izdvojimo vrijeme i damo učenicima šansu da ‘lutaju’. Ipak, iskustvo mi mi je pokazalo da je baš to samostalno otkrivanje i učenje razvilo ljubav učenika prema mom predmetu. Učitelji koji su najbolje primjenili tehnologiju kao pomoć u učenju su oni koji su shvatili da se ta moć već nalazi u džepovima učenika. Većina učenika ima moćne sprave – te strašne mobitele! Ako ste sretni poput mene, vaša škola ćeu tome uvidjeti potencijal. Ako učenicima dopustite da izvade mobitele iz džepova i koriste ih u nastavi, oslobodit ćete i sebe i njih. Mobitel mogu koristti za snimanje debate, grupnog rada, prezentacija, a to sve mogu podijeliti na AudioBoo. Za učenike je to izuzetna motivacija.

Mikeovi savjeti za početak korištenja tehnologije u učionici:

  • Unaprijed planirajte kako ćete koristiti tehnologiju u razredu. Kako će pomoći procesu učenja? Ako neće pomoći podučavanju i učenju onda je nemojte koristiti.
  • Nemojte kupovati najnovije uređaje. Škole su u iskušenju da zamijene kompjutere tabletima. Ma koliko tableti bili dobri, oni još uvijek nisu spremni da zamijene kompjutere.
  • Uložite u stručno usavršavanje kako biste poboljšali svoje kompjuterske vještine. Ovo ne znači da morate plaćati skupe savjetnike. Jednostavno se raspitajte za neki kurs ili savjete. Pitajte kolege i učenike za svježe ideje.
  • Nemojte odustajati. Možda ste isprobali nešto i tada nije funkcionisalo. Nemojte da vas to obeshrabri. Probajte otkriti šta vama i učenicima odgovara. ako to ne funkcionište, tražite dalje.
  • Fokusirajte se na koristi koje tehnologija može donijeti, a ne na negativne strane.

O autoru

školovizor

Šta je Školovizija?

Školovizija je društvena platforma namijenjena svim prosvjetnim radnicima i onima koji bi željeli da to budu.

Želimo da povežemo sve prosvjetne radnike u jednu mrežu kako bi na jednostavan način dolazili do informacija, razmjenjivali iskustva i dijelili savjete.

Ostavi komentar