Motivacija & inspiracija Zanimljivosti

Kako roditelji mogu eliminisati svakodnevnu razmiricu oko zadaće?

Današnji svijet uključuje instant komunikaciju, mulititasking, mobitele, uzbudljive igrice, SMS i društvene mreže. Domaća zadaća se  bori za pažnju djece protiv jake konkurencije. Neki učenici smatraju da je zadaća gubitak vremena. Drugi opet shvataju važnost zadaće i odgovorno je rade i predaju na vrijeme. Ipak, većina učenika je negdje na sredini između ove dvije krajnosti. Učenici koji rade svoju zadaću bez svađe svake večeri, svoje obrazovanje posmatraju drugačije. Oni shvataju da su im školske obaveze prioritet na par sati i da, kada završe sve, mogu preći na nešto uzbudljivije. Oni shvataju da im domaća zadaća ukazuje na ono u čemu su dobri, ali i na ono na čemu treba više da rade.

Za većinu učenika, sama zadaća nije problem. Problem je način na koji je posmatraju. U ‘stara dobra vremena’ zadaću smo radili jer se to od nas očekivalo i jer nismo imali mnogo drugih opcija za provođenje slobodnog vremena. Danas se roditelji ne trebaju hvatati u koštac sa svim pojavama koje skreću pažnju djece s obaveza, ali treba da promijene taktiku. Da bi se s tim stalnim ometanjima izborili, roditelji treba da vjeruju u važnost zadaće. Vaš posao neće biti jednostavan, ali možda vam lista koja slijedi može pomoći.

10 prednosti domaće zadaće

1. Zadaća uči učenike kako da organizuju vrijeme.

2. Zadaća pokazuje učenicima kako da organizuju prioritete.

3. Zadaća pomaže nastavnicima da procijene koliko dobro su učenici razumjeli gradivo.

4. Zadaća uči učenike kako da rješavaju probleme.

5. Zadaća daje učenicima drugu priliku da ponove gradivo.

6. Zadaća daje šansu roditeljima da vide šta učenici rade u školi.

7. Zadaća uči učenike da se obaveze moraju izvršavati čak i kad to ne žele.

8. Zadaća uči učenike kako da preuzmu odgovornost za svoju ulogu u obrazovnom procesu.

9. Zadaća uči učenike samostalnom radu.

10. Zadaća ukazuje učenicima na značaj planiranja, organizovanja i aktivnog učešća.

Škola i zadaća daju učenicima važnu životnu lekciju iz komunikacije koja će im koristiti kada odrastu. Zadaća upućuje učenike u rješavanje problema, samostalno razmišljanje, te razvija interesovanje za probleme u društvu. Moramo našoj djeci pokazati da zadaća nije dosadna i da nije gubitak vremena. Moramo im pokazati da postoje brojne prednosti na vrijeme urađene i predate domaće zadaće. Ako dozvolimo učenicima da igraju igrica ili koriste društvene mreže nakon što završe domaću zadaću, obje strane su na dobitku.

O autoru

školovizor

Šta je Školovizija?

Školovizija je društvena platforma namijenjena svim prosvjetnim radnicima i onima koji bi željeli da to budu.

Želimo da povežemo sve prosvjetne radnike u jednu mrežu kako bi na jednostavan način dolazili do informacija, razmjenjivali iskustva i dijelili savjete.

Ostavi komentar