Strategije & Metode

Kako preživjeti kraj školske godine?

Vi znate da niste ludi i da se od vas, kao nastavnika, puno zahtjeva. Možda se čak pitate šta vas je to, zaboga, navelo da se bavite ovim poslom. Zapravo, istraživanja pokazuju da skoro 50% nastavnika napusti taj posao nakon pet godina rada. Zasigurno stres na poslu igra veliku ulogu o svemu ovome. Za sve nas koji smo ustrajali (pa makar samo do kraja ove školske godine) postoje neke stvari koje nam mogu malo olakšati živote.

Strategije za prosvjetne radnike – ne dopustite da pritisak utiče na vas

1. Zadržite pozitivan stav. Bez obzira na obimnu dokumentaciju, roditelje učenika koji vas ne podržavaju ili ratoborne učenike, zapamtite da na vaša osjećanja ništa ne može uticati ukoliko vi to ne dozvolite. Vi kontrolišete vlastite emocije. Nudimo vam nekoliko prijedloga za pretvaranje negativnih misli u pozitivne.

2. Ne pokušavajte završiti previše obaveza za jedan dan. Dio problema vezanog uz stres na poslu je taj začarani krug. Imate previše zadataka koje želite obaviti tokom jednog dana, a to utiče na kvalitet vašeg rada što na kraju znači da ste pretrpani poslom i nezadovoljni rezultatima istog. Zato je bolje da odredite prioritete i posvetite pola radnog dana poslovima koje želite završiti. Činjenica je da ćete vjerovatno cijeli dan raditi ono što ste planirali raditi pola dana.

3. Opustite se istezanjem i vježbanjem. Vježbanje oslobađa endorfine koji vam pružaju osjećaj smirenosti. Osim toga, daje vam dovoljno vremena da oslobodite svoj um od svih briga. Radit ćete nešto samo za sebe i ni za kog drugog.

4. Dobro se naspavajte. Ako ste se dovoljno naspavali i odmorili i problemi će se činiti manje važnim.

5. Ostavite podučavanje u školi. Ovo se svakako čini nemogućim svakom prosvjetnom radniku, ali nađite način da kvalitetno provedete vrijeme van posla. Pokušajte školske obaveze završiti u školi. Zapamtite da ništa nije važnije od vašeg mentalnog zdravlja.

6. Nađite hobi za sebe. Ako postoji nešto što volite raditi, posvetite se tome svaki dan kako biste skrenuli misli s podučavanja i škole.

7. Nađite razloge za smijeh. Gledajte smiješne filmove. Ispričajte sebi šalu koji nikad prije niste čuli. Smijeh vam pomaže da prevaziđete mnoge teške situacije.

8. Upućujte sebi pozitivne poruke. Kad dođe težak period, ja sebi ponavljam istu frazu:“I ovo će proći.” Pokušajte, vidjet ćete da vrijedi! Ako ste religiozna osoba, obavljajte molitve. Predajte svoje brige nekom mnogo većem od vas.

9. Na kraju, zapamtite da su nastavnici važni za naše društvo. Neka vas utješi ta fenomenalna uloga koju igrate u životima mnogih ljudi. Jedan od načina da proslavite svoje uspjehe jeste da napravite ljetopis u koji ćete zabilježiti sve što ste radili tokom školske godine.

O autoru

školovizor

Šta je Školovizija?

Školovizija je društvena platforma namijenjena svim prosvjetnim radnicima i onima koji bi željeli da to budu.

Želimo da povežemo sve prosvjetne radnike u jednu mrežu kako bi na jednostavan način dolazili do informacija, razmjenjivali iskustva i dijelili savjete.

Ostavi komentar