Strategije & Metode

Kada je najbolje životno doba da se počne sa učenjem stranih jezika?

Ne ulazeći u fenomen tzv dvojezičnosti ili paralelnog usvajanja dva jezika kao maternja razmatraćemo ovo pitanje u realnim okvirima aktuelne sitaucije u BiH.

U državnim školama (FBiH) djeca počinju sa učenjem stranog jezika u trećem razredu osnovne škole (izuzetak su privatne i međunarodne škole) odnosno u dobi od oko 8 godina starosti po dinamici od dva časa sedmično. Nažalost, ovo je i kasno i nedovoljno i predstavlja osnovni razlog (pored niza drugih) zašto djeca i pored dugogodišnjeg učenja ne govore strane jezike.

Direktor STEP Centra za strane jezike iz Ilijaša, profesor Amir Džafo, ističe da je idealno vrijeme da se počne sa učenjem stranog jezika kada se ovlada maternjiim jezikom (što je uglavnom individualno ali je generalno u dobi od 4-5 godina starosti). U ovom dobu djeca najbrže uče i ako im se pruži adekvatna i kvalitetna nastava jezika koja će biti prilagođena uzrastu i interesovanjima učenika rezultati će biti vidljivi za vrlo kratko vrijeme i djeca koja redovno pohađaju nastavu ovladaju stranim jezikom do svoje 8. Ili 9. godine.

Dužina školskog časa za djecu predškolskog uzrasta ne bi trebala prelaziti 30 minuta.

O autoru

školovizor

Šta je Školovizija?

Školovizija je društvena platforma namijenjena svim prosvjetnim radnicima i onima koji bi željeli da to budu.

Želimo da povežemo sve prosvjetne radnike u jednu mrežu kako bi na jednostavan način dolazili do informacija, razmjenjivali iskustva i dijelili savjete.

Ostavi komentar