Motivacija & inspiracija Zanimljivosti

Inkluzija na pravi način: Prvačići uče znakovni jezik

Zejd Čoralić je učenik prvog razreda OŠ “Osman Nakaš” u Sarajevu. Njegova majka je odlučila da mu ne uskrati redovno školovanje, te ga je pored njegove nemogućnosti da čuje i govori, odlučila upisati u redovnu školu u razred koji se prvi put susreće s učenikom s ovakvim posebnim potrebama.

Prema riječima Zejdove majke, kada je krenuo u školu u septembru 2015. godine, on nije znao znakovni jezik i vrlo teško mu je padao odlazak u školu. Bio je nesretan i pokušavao je izbjeći ili odgoditi odlazak na nastavu.

Srećom, učiteljica, ostali prvačići i njihovi roditelji nisu odustali od Zejda. Učiteljica Sanela Ljumanović je došla na ideju da cijeli razred zajedno sa Zejdom uči znakovni jezik. U saradnji sa roditeljima, ova ideja je provedena u djelo i, sada već tri mjeseca, učenici I-2 razreda svakog četvrtka zajedno uče kako da se sporazumijevaju znakovnim jezikom i odlično im ide.

Gluhonijemi dječak Zejd sudjeluje u nastavi zajedno sa svojim vršnjacima. (AP Photo/Amel Emric)

Gluhonijemi dječak Zejd sudjeluje u nastavi zajedno sa svojim vršnjacima. (AP Photo/Amel Emric)

Prema riječima učiteljice, naučili su mnogo riječi koje sada treba da povežu u rečenice.

Ovaj potez učiteljice Sanele i roditelja koji su svesrdno podržali inicijativu te i sami počeli učiti znakovni jezik, služi kao poučna i inspirativna priča. Uči nas značaju solidarnosti, saradnje i zajedničkog djelovanja. Zahvalni smo im i želimo im izuzetan uspjeh i sretno odrastanje.

Zahvaljujući ovome, Zejd se osjeća dijelom zajednice, zna da tu pripada i s radošću odlazi u školu. Školovizija podržava prijedlog građana da se učiteljici Saneli Ljumanović uruči Šestoaprilska nagrada.

O autoru

školovizor

Šta je Školovizija?

Školovizija je društvena platforma namijenjena svim prosvjetnim radnicima i onima koji bi željeli da to budu.

Želimo da povežemo sve prosvjetne radnike u jednu mrežu kako bi na jednostavan način dolazili do informacija, razmjenjivali iskustva i dijelili savjete.

1 Komentar

Ostavi komentar