Motivacija & inspiracija Strategije & Metode

Devet učenika koje ste sreli na školskim izletima

Nakon osam godina vođenja školskih putovanja i uz troje vlastite djece, naučila sam da na svakoj ekskurziji očekujem i prepoznam nekoliko tipova učenika. Većina učenika se jednostavno uklopi i uživa u putovanju, ali lista učenika koja slijedi predstavlja one koji ne miruju.

1. Lutalica
Bez obzira gdje ste i šta posmatrate, Lutalica će odlutati u potrazi za nečim drugim. Kada prelazite s jednog mjesta na drugo, Lutalica zaostaje. Od svih učenika koje imate u svojoj grupi, Lutalica je baš taj zbog kojeg će vam srce jače lupati jer ćete nju ili njega stalno tražiti. Ako izgubite svoje dijete, počinjete paničiti. Izbubiti tuđe dijete je horor kojemu ni Stiven King nije ravan! Djeca u grupi s Lutalicom se također nerviraju, ali to je dobro za vođu grupe. Prijatelji iz razreda se često uključe riječima: „Uporavaš nas sve! Prestani s tim!“ Što je dijete starije, mišljenje vršnjaka je važnije od poslušnosti prema roditeljima, pa u ovom slučaju pritisak vršnjaka dobro dođe.

2. Sveznalica
Sveznalica je dijete koje vjerovatno zna više od vodiča, a zasigurno zna više od roditelja koji vode grupu. Sveznalici je omiljena riječ ‘zapravo’, kao u: „Zapravo, u pitanju je potok, a ne potočić.“ „Zapravo, to je povrće, a ne voće.“ „Zapravo, imamo još 17, a ne 15 minuta.“ U početku vas njegovo ili njeno znanje začuđuje i zapanjeni ste jer dolazi od nekog tako mladog. Nakon nekoliko sati slušanja kako Sveznalica opovrgava sve što lažete, on ili ona vas počinju zamarati. Za razliku od neke zabave na kojo se možete izvući iz razgovora, na školskom putovanju sve to morate slušati. Kao i sve ostalo, članovima porodice je ova osobina veoma draga, ali svi van tog klana ne dijele isto oduševljenje.

3. Pričalica
Pričalica će vam ispričati sve lične detalje o svojoj porodici. Svih godina, zahvaljujući Pričalici, saznala sam gdje su išli na odmor, ko je dobio otkaz, operacije koje su imali i koliko zarađuju. Znam za rasprave sa vlasnikom stana, razvode, vrste piva u frižideru i omiljene psovke u porodici. Znam mamina i tatina vjerska uvjerenja i da li se ista slažu s dedinim i naninim uvjerenjima. Znam šta roditelji misle o nastavnicima, direktoru, a u nekim slučajevima i o meni. Što je dijete starije, filteri se pojačavaju i pričljivost nestaje. Samo da se zna, sve informacije zadržavam za sebe, kao što bi svako na mom mjestu trebao. Ostalu djecu Pričalica ne uznemirava. Ili su sve to već čuli ili ih više zanima ono što se dešava na putovanju.

4. Samostalac
Samostalac je dijete koje je već bilo na istom izletu. Poznato mu je mjesto i bez obzira šta ostatak razreda treba da vidi, ovo dijete ide gdje ono želi da ide. Za razliku od Lutalice koji nepromišljeno odluta od grupe, Samostalac poznaje okolinu i upućuje se prema onome što želi da vidi. Osjećaju se ugodno u datom okruženju, ne plaše se da će se izgubiti ili izdvojiti iz grupe. Zapravo, čini se da im se to izdvajanje više sviđa. Ovakvo dijete je problem svakom roditelju koji prati ekskurziju jer insistira da je mnogo interesantnije vidjeti eksponat ili životinju koju onono želi vidjeti. U svemu tome, nikad se ne zna da li će ostatak grupe podržati Samostalca, što može izazvati pometnju. Samostalcu to zaista nije bitno. On ili ona će vidjeti šta žele da vide, sa prijateljima ili bez njih.

5. Zanovijetalo
Roditeljima veoma smeta kada dijete zanovijeta. Situacija je gora kada je u pitanju tuđe dijete. Zanovijetalo se uvijek žali na nešto. Prevruće mu je, hladno mu je, gladno je, žedno, dosadno mu je, umorno je, bole ga stopala ili mora da piški. Nažalost, Zanovijetala se ne možete riješiti. On ili ona su tik uz vas tokom cijelog izleta i podsjećaju vas kako se ne osjećaju nimalo udobno. Ipak, nisu Zanovijetala uvijek kriva zbog svog ponašanja. Roditelji ih uglavnom pošalju neprikladno obućene, s pogrešnim cipelama, ili insistiraju da unose previše tečnosti baš kao da se probijaju kroz Saharu. Ostala djeca obično traže od njih da prestanu zanovijetati ili u potpunosti izignorišu njihove stalne pritužbe.

6. Gunđalo
Šta god da uradite ili kažete, neće usrećiti ovo dijete. Nisu u školi na redovnoj nastavi pa biste pomisliloi da će to biti dovoljno da ih usreći, ali ne. Svaki eksponat, životinja, predavač, baš sve je – glupo! Bez obzira kud idu i šta rade, njima je sve glupo. „Ovo je za bebe!“ „To je baš bezveze!“ „Ovaj izlet je gori od prošlog!“ Ostala djeca su se uglavnom navikla na ovakvo ponašanja, ali ipak nerijetko pitaju zašto je raspoređen baš u njihovu grupu. Pritisak vršnjaka obično priguši pritužbe. Za roditelje koji su u pratnji, ovo može biti dobra priprema za odgajanje tinejdžera!

7. Izbirljivac
Najbolji dio izleta je ručak. Na nekim od izleta djeca pitaju: „Kad će ručak?“ odmah po izlasku iz autobusa. Izbirljivac od tog napravi problem. Umjesto da ponese svoj ručak, roditelji mu daju novac da ga kupi, ali ga on zaboravi u školi. Ili ipak ponese novac, ali ne može odlučiti šta da kupi u čemu mu prođe cijela pauza za ručak. Ili ipak ima svoj ručak, ali ga jede veoma polako i ne shvata zašto ga ostali požuruju. Takvo dijete vrlo često komentariše ručak koji jedu druga djca. „O Bože! Zar ćeš TO pojesti?“ „Bljak, šta je to?“ „Ne mogu vjerovati da ti mama daje to da jedeš!“ Ostali učenici će potvrditi da je Izbirljivac takav i u školi. Ovakvo dijete obično odraste u kolegu na poslu koji se redovno ne može odlučiti šta da naruči za ručak, koji i dalje predugo jede, koji i dalje zaboravlja donijeti novac i ima potrebu da komentariše sve što ostali jedu. Mora da je problem genetske prirode, a protiv toga se ne može.

8. Kraljica Pčela
Kraljica Pčela je učenica koja nastavlja svoju vladavinu i van školskog dvorišta. Ona je glavna u autobusu, odlučuje gdje će sjesti, ko će sjesti pored nje, a ko ne. Podnosi odlazak na izlet, ali jedva. Njen omiljeni dio izleta je suvenirnica. Nakon što na jedvite jade podne program izleta uz neizostavno kolutanje očima i sašaptavanje riječima ‘Oh Bože“ ili „Mora da se šalite“, Kraljica Pčela zablista pri ulasku u oreskupu suvenirnicu ispunjenu plišanim životinjama. Ima bar 20 maraka kod sebe, a obavezno kupi nešto što će biti glavna tema šri povratku u autobusu.

9. Tester
Ovo dijete ima potrebu da testira granice. Ostatku razreda izlet je prilika da vide nešto novo i da ne budu u školi. Testeru je izlet posve nova prilika da izazove autoritet organizatora i domaćina. Potpuno je svjestan protokola, primit će ga k znanju, a onda se zaputiti u posve suprotnom pravcu. Ovo dijete je također poznato kao Gospodin Doslovni, jer će prekršiti pravila i navesti vas da mu objašnjavate pravila dok uz pomoć doslovnog shvatanja dokazuje svoju nevinosti. Nema pričanja? On će šaputati. Nema slatkiša? Ovo su tablete za kašalj. Nema trčanja? On galopira. Nema penjanja? Nije se penjao, skočio je tamo. Ako je vaše dijete ovakvo, svjesni ste da je najefikasnije brzo upozorenje da prestane. Tester zna pravila, samo provjerava da li će ih neko zaista provesti.

Ako dođete u priliku da pomažete nastavnicima u organizaciji i vođenju školskih izleta, prihvatite tu obavezu. Bez obzira na destinaciju, bit će vam veoma zabavno u društvu učenika.

O autoru

školovizor

Šta je Školovizija?

Školovizija je društvena platforma namijenjena svim prosvjetnim radnicima i onima koji bi željeli da to budu.

Želimo da povežemo sve prosvjetne radnike u jednu mrežu kako bi na jednostavan način dolazili do informacija, razmjenjivali iskustva i dijelili savjete.

Ostavi komentar